Seronok pula mengepost entri masak-masak ni. Walaupun tak terer masak, tapi hati rasa puas. Bila teringin je masak, bila masak je teringin.
Tetiba teringin makan buah melaka. Wong Jowo panggil kuih ni kelepon. Pertama kali mencuba buat sendiri buah melaka ni 2 tahun lepas, kat entri ni Wat malu jek, kuih senang pun ambil masa lebih 30 tahun baru berani mencuba. Masa kali pertama mencuba tu, rasa ok tapi rupa sooo out.
Kelapa kali ni guna kelapa tua yang saya kikis kulit ari-arinya. Semua original, dari air daun pandan ke kelapa parut, semua buat sendiri, no readymade2 yang beli kat kedai.
Buah Melaka teman rapat kopi O kaw |
Buah Melaka/ Kelepon
Bahan-bahan (agak-agak)
Tepung pulut
Air daun pandan
Gula merah/Gula melaka
Kelapa parut putih
Sedikit garam
Cara buat
Didihkan air dalam periuk
Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan sampai doh boleh dibulat-bulatkan
Bulatkan doh, besar sikit aje dari guli
Masukkan gula, dan bulatkan semula
Masukkan dalam periuk air mendidih
Bila dah timbul, angkat dan golekkan pada kelapa yang dah ditambah sedikit garam.
0 comments:
Post a Comment