Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Saturday, 15 September 2012

Apam Pisang

Dua hari lepas, ada sambutan raya di ofis baru Ara Damansara. Selepas menjamu selera tu, sempat gak AI merembat  beberapa sisir pisang cenonet yakni pisang emas. Dan hasil rembatan itu tercipta la Apam Pisang. Resepi ni seingat AI, cedok dari internet, tapi tak sure address yang mana. Yang AI pasti, tiap kali buat apam pisang sure AI akan follow resepi ni.

Hasilnya memang cukup gebu, caranya amat mudah, bahan-bahan pun ringkas saja. Sesuai untuk AI yang 'rajin' ni. Biasanya AI kukus apam ni menggunakan acuan lompang, tapi kali ni guna loyang biasa aje. Lepas dikukus dah rupa kek pisang plak..Aisyyy...layan je la..janji sodapp!

Apam pisang


Apam Pisang

Bahan-bahannya
1 gelas tepung gandum (diayak dgn 1 camt baking powder)
1 gelas pisang (dilenyek dgn stgh camt soda)
4 biji telur (AI guna 3 biji aje, sbb stok habis)
Setengah gelas/80ml minyak jagung (AI guna minyak masak)
1/4 gelas gula perang (AI guna gula pasir aje, gula perang yillek)

Cara nak buat
Pukul gula dan telur sampai kembang.
Masukkan minyak, pukul lagi
Masukkan pisang lenyek, gaul rata
Masukkan la tepung dan kacau sebati
Bekas kukus ikut suka nak loyang/ acuan lompang
Loyang : kukus lebih kurang 40 mins
Acuan lompang : lebih kurang 15 minit


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...