Tengah belek handphone, ternampak gambar ni dan tak semena-mena terasa rindu dengan Jaya Grocer kat Empire Subang Jaya. Ni masuk minggu kedua kat ofis baru di Plantation Tower Ara Damansara. Sekarang dah susah nak beli barang-barang dapur. Dengan erti kata lain kawasan jin bertendang, segalanya jauh dan jauh.... Nak makan pun kena drive keluar, nak shopping apatah lagi..huhu.. Tapi bagus jugak, jimat belanja sebab tiap-tiap hari bawa bekal dari rumah, kurang lah juga pembaziran, lauk semalam dipanaskan untuk bekal hari esok..ngeee...
Keledek ni la kenangan terakhir dari Jaya Grocer. Keledek kuning. Digoreng sedap, dibuat bubur pun sedap. Saya pilih untuk dibuat bubur bagi menghabiskan stok kelapa yang berlambak kat dapur tu. Boleh tahan la rasanya walaupun saya bukan penggemar bubur atau pengat atau seangkatan dengannya.
Bubur Keledek Kuning bersagu |
Bubur Keledek Sagu
Bahan-bahan
Keledek (kupas dan potong kecik2)
Sagu (rendam dan tos)
Gula pasir
Santan
Garam
Cara buatnye
Kalau agak-agak keledek lambat empuk, boleh direbus dulu
Masukkan santan, keledek, garam dan gula.
Masak sampai keledek empuk
Masukkan sagu.
Ngap!
0 comments:
Post a Comment