Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Friday, 15 February 2013

Pizza Hentamana


Pelik nama pizza ni..Pizza Hentamana.. Kalau google tak sure la boleh jumpa ke tak. Alih-alih kuar muka blog nii je kikiki... Asal usul Pizza Hentamana ni adalah sebab main hentam je, tak refer resepi mana-mana pun. Nak melayan tekak western konon macam apa yang AI bebel kat entry ni

Kira OK la, ada rasa pizza heheh.. Bersungguh kami 3 stooges (AI, En Asben & Adam) pegi cari Mozarella Cheese kat AEON Big Seksyen 23 Shah Alam, dah le rege mahal nak mampush, kena tawakal je dengan tanda halal Islam Society dari negara lain. Nak tunggu cop halal JAKIM kat cheese tatau la bila pulok. Oo ye, pada sesapa yang tak tau, sekarang Carrefour dah tak panggil Carrefour dah ye, dah tuko jadi AEON Big. 


Ada rupa pizza tak? Kira ada la tu kann.. Walaupun tak sesempurna pizza di hut dan domino, kira ok lah. Ni kali kedua AI buat pizza selama hidup. Kali pertama masa slot memasak subjek ERT di sekolah menengah dulu, AI ingat lagi nama cikgu tu, Cikgu Winnie Tan eheheh.. garang siot!!



AI bakar pizza ni dengan produk Doremon ni heheh.. 'Pemanggang Ajaib'. Hari tu AI try panggang ikan, tak berapa cun. Ni try bakar pizza lak. Rentung sket lah kat montot pizza tu kikiki, AI tak pandai lagi nak kontrol api agaknye.

Pizza Hentamana
Resepi : AI

Bahan-bahannye (Men agak2 je, ni yang susah ni):

Doh base pizza
Tepung gandum (kalau guna tepung roti lagi ngam)
1 1/2 sdth yis kering/mauripan
1/2 cawan air suam
1/4 cawan minyak
Sedikit garam


Isi ayam potong kecik-kecik
Sosej besar dihiris (sebab cari pepperoni takde)
Cendawan butang fresh dihiris
Sos spageti cendawan kimball (nak perisa lain pun okeh)
Keju mozarella

Cara buat :

DOH
Larutkan yis dalam air suam. Kalau yis tu ok, nanti akan kembang naik 2 kali ganda. Kalau macam wat do noo je, silalah buang sebab itu menandakan yis anda dah tak bernyawa.

Masukkan tepung dan garam dalam mangkuk, gaul rata.
Masukkan minyak dan larutan yis. Gaul sampai tepung tak melekat kat tangan. Pastu tutup ngan kain, perap jap dalam setengah jam gitu, nanti adunan akan laaagi gebu.
Keluarkan dan tumbuk-tumbuk. Pastu canai bentuk pizza, masukkan dalam pan. Cucukkan dengan garfu supaya udara yang terperangkap tu keluar.
Sapukan atas base dengan sos spageti.

TOPPING
Sebab AI guna daging ayam, nak pastikan daging tu masak, AI tumis dulu dengan bawang putih bersama sos spageti. Kalau nak rebus pun boleh.


Ini rupa sos spageti Kimball yang AI guna. Abaikan sos tomato tu ye heheh.. AI suka guna yang dalam botol gini, kalau tak guna habis, senang nak simpan. Lagi pun botol tu AI suka guna untuk simpan bawang goreng, sungguh kedap udara.



Now, masa untuk 'menopping'. Taburkan cendawan dan sosej atas pizza base, lepas tu ratakan dengan ayam dan sosnya. Bila agak-agak dah puas hati dengan isinya, tabur la mozarella cheese sebanyak yang anda suka.



Ini rupanya pizza AI yang baru lepas di'topping' dan di 'cheese'kan. Kalau guna pan, masa membakar dalam 15 minit je cukup kot. Tapi kelemahannye, tepi base pizza tu tak brown lah, maybe base kena bakar sekejap sebelum letak topping ke?. Takpe next time boleh bereksperimen lagi.


Anyway, dah berjaya buat pizza sendiri walaupun tak semarveles yang dimakan di restoran dan di delivery heheh...

Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...