Kali ni AI buat kuah Bolognaise ni pekat-pekat. Sungguh puas menyantapnya.
AI pakai sos spagheti cendawan Kimball dan Pes Tomato dalam tin (takde dalam gambar). Memang AI sentiasa beli brand ni, sebabnya mudah nak simpan. Guna separuh, lepas tu balance senang nak simpan sebab dalam botol. Lagi pun rasa sos ni tak lah masam sangat. Just nice..
Angel Hair Bolognaise
Resepi : AI
Bahan-bahan:
Angel Hair secukupnya
Bawang putih (hiris)
Daging kisar (nak ayam pun boleh, tak nak pun boleh)
Cendawan butang (fresh lagi best)
Sos Spageti
Tomato paste (tin kecik pun dah cukup)
Herbs macam oregano kalau suka (AI tak letak)
Garam & gula (kalau perlu)
Minyak untuk merebus spageti & menumis
Cara buat
Jerangkan air dalam periuk sampai mendidih, masukkan angel hair dan beberapa titis minyak. Tengok kat peket jangkamasa merebus. Biasanya less than 10 mins. Toskan
Tumis garlic takyah sampai kuning. Kalau guna daging kisar/ ayam kisar, masukkan dan biar masak.
Masukkan sos, tomato paste dan cendawan. Rasakan cukup tak masin/manis, etc.
Renih lagi lama, laagi sedap. Tapi kalau dah lapar, cukup mendidih je dah boleh ngapp!
Tuang sos atas pasta dan sedia untuk dinikmati... Senang je!
Dap!
0 comments:
Post a Comment