Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Monday, 11 February 2013

Angel Hair Bolognaise

AI dari dulu, kini dan selamanya memang prefer angel hair lagi dari spaghetti. Sedang elok je saiznye tak halus sangat, tak kasar sangat. Sapa-sapa yang biasa beli spagheti pack tu, sure tau la.

Kali ni AI buat kuah Bolognaise ni pekat-pekat. Sungguh puas menyantapnya.


AI pakai sos spagheti cendawan Kimball dan Pes Tomato dalam tin (takde dalam gambar). Memang AI sentiasa beli brand ni, sebabnya mudah nak simpan. Guna separuh, lepas tu balance senang nak simpan sebab dalam botol. Lagi pun rasa sos ni tak lah masam sangat. Just nice..


Angel Hair Bolognaise 
Resepi : AI

Bahan-bahan:

Angel Hair secukupnya

Bawang putih (hiris)
Daging kisar (nak ayam pun boleh, tak nak pun boleh)
Cendawan butang (fresh lagi best)
Sos Spageti
Tomato paste (tin kecik pun dah cukup)
Herbs macam oregano kalau suka (AI tak letak)
Garam & gula (kalau perlu)
Minyak untuk merebus spageti & menumis

Cara buat
Jerangkan air dalam periuk sampai mendidih, masukkan angel hair dan beberapa titis minyak. Tengok kat peket jangkamasa merebus. Biasanya less than 10 mins. Toskan

Tumis garlic takyah sampai kuning. Kalau guna daging kisar/ ayam kisar, masukkan dan biar masak.

Masukkan sos, tomato paste dan cendawan. Rasakan cukup tak masin/manis, etc.

Renih lagi lama, laagi sedap. Tapi kalau dah lapar, cukup mendidih je dah boleh ngapp!

Tuang sos atas pasta dan sedia untuk dinikmati... Senang je!


Dap!

Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...