Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Saturday, 25 August 2012

Daging Rempah Kuah Kacang

Salam Lebaran semua...

Hari ni raya ke-7...Wong Jowo kata Raya Kupatan... harus masak-masak macam raya pertama, kepercayaannya roh keluarga yang dah meninggal, pergi tinggalkan rumah hari ini, jadi kena la masak-masak wat bekal derang..cenggitu eh? Wallahualam..sori kalau saya salah.. Saya pun keturunan Jawa gak, mbah saya pernah cerita lebih kurang cerita saya ni lah...

So disebabkan hari ni raya ke 7, saya pun masak-masak la, bukan wat bekal arwah ye, tapi wat bekal adik yang nak balik ke kampusnya hari ni.

Disebabkan saya ni manjang busy, so preparation dah mula dari malam tadi. Rebus nasi impit la, gunting cili kering la, goreng & blend kacang tanah la.. Kat semenanjung ni saya tak sure ada tak menu ni, mungkin ada mungkin tak ada. Daging dimasak serupa macam kuah kacang, tapi bukan la kuah kacang..eheh kompius lak..

Biasanya di daerah Tawau, time kenduri kawin biasa nya lauk ni mesti ada.. Dah lama gak saya mengidam nak makan lauk ni, tapi disebabkan renyah nak goreng & blend kacang bagai, di hold dulu sampai la sekarang. 

Disebabkan waktu-waktu ni ramai yang busy dengan open house, bekalan kelapa parut pun asyik habis je, mujur cik abang balik kampung sekejap dan bawak balik 10 biji kelapa. Waduh.. sungguh kerja keras saya, kopek kelapa, parut dengan penyagat, perah  fuhhhh!!!



Daging Rempah Kuah Kacang
Sumber : Azurina Indah

Bahan-bahannya :
1 kg daging
300 gm kacang tanah (goreng & kisar)
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
4-5 batang serai diketuk
15 tangkai cili kering kisar
1 sdth ketumbar
1 sdth jintan manis
1 sdth jintan putih
Minyak untuk menumis
semangkuk air asam jawa
1 biji santan kelapa
Gula & garam secukup rasa

Cara nak buat:

1) sangai dan tumbuk halus ketumbar dan jintan
2) Perap daging dengan bahan tumbuk di atas
3) Kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia & lengkuas
4) Tumis bahan kisar sampai wangi
5) Masukkan cili kering, tumis lagi sampai pecah minyak
6) Masukkan daging yang telah diperap, Masakkan hingga air daging kering & daging empuk
7) Masukkan kacang tanah. Kacau selalu supaya tak berkerak
8) Tuangkan santan dan air asam jawa, Biar sampai pecah minyak
9) Perasakan manis & masin.
10) Boleh dihidang dengan nasi impit





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...