Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Monday 6 August 2012

Jeli longan gula melaka

Entri masak-masak lagi...

Time bulan pose ni kalau boleh semua nak yang sejuk-sejuk je...

Peket jeli longan saya dah buang, so i pinjam gambar dari google je.. rupanya lebih kurang cenggini.. ni pun opismate yang bagi.. 

Serbuk Jeli Kelapa Happy Grass

Serbuk jeli ni kita boleh pilih sama ada nak buat jeli kelapa atau jeli longan. Saya pilih buat jeli longan, sebab saya minat gula melaka :) Macam ni gaya, bukan bulan puasa je, bulan tak puasa pun jeli ni sodapp!!
Kat belakang peket tu, ada tertera resepi kedua-dua jenis jeli. Disebabkan nak jimat space, saya buat half dulu, half lagi plan nak buat lepas raya. Longan kering saya beli dari Jaya Grocer, RM59.90 sekilo ngko! Heheh tak perlu lah sampai sekilo, sepeket yang 100gm tu aje dah cukup, rege dalam RM6 gitu.


Segar!!!

Jeli Longan Gula Melaka
Source : Peket Happy Grass Jeli Kelapa & jarumasindah (altered recipe)

Bahan-bahan (setengah dari peket) :
1.5 L air (approx..should be less)
100gm longan kering
150gm gula Melaka
Setengah peket serbuk jeli kelapa happy grass

Cara nak buat:
1) Bersihkan dan rebus dulu longan kering sampai kembang. 
Air rebusan akan berwarna sedikit keruh.
Jangan buang air rebusan. Tapis buah longan dan sukat berapa ml air rebusan tu

2) Misal kata air rebusan 200ml, kurangkan sukatan air ke 1300 ml ye!

3) Didihkan campuran air tadi dengan gula melaka. 
To be safe, bila gula dah larut, tapis dulu bagi buang segala kekotoran yang mungkin ada dalam gula.

4) Masukkan serbuk jeli dan buah longan.

5) Tutup api

6) sajikan ikut suka, Jeli ni kena makan dengan sudu yek!


Otometik tekakku jadi kering lak!
Secup dapat buah dalam 6-7 biji, alangkah puasnya
Bila beli, secup dapat setengah biji longan aje..haru!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...