Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Saturday 3 November 2012

Mi Kari Banjir Kerang Special

Salam hujung minggu... 

Masak apa hari ni?? Kalau tak masak, makan kat luar ke?? Makan kat mane?? Makan ape?? Mahal ke murah?? Sedap ke??

Emmm.. sambil muka yang emo..Aah..makan kat luar, makan mi kari, tak sedap langsung, mahal pulak tu..

Hehe..macam biasa je dengan skrip itu.. AI le tu.. AI minat mi tak kisah la mi goreng, mi bandung, mi sup, mi kari, mi kungfu, mi mentah aje tak minat. Sejibik ngan Adam. Ye la..sapa lagi yang follow mama dia kalau bukan anak dia kan..kan..kan..


AI cerewet bab makan dan bab pakaian. Sebab tu la kalau boleh segala-galanya nak buat sendiri. Tapi bab masak-memasak, belum cukup ilmu lagi di dada. Tiap kali nak masak sesuatu yang baru, wajib ada buku resepi kat sebelah. So, hujung minggu kali ni AI cuba masak mi kari sendiri. Selalunya kalau beli kat kedai, sure ada yang tak memuaskan hati. Kurang itu, kurang ini, tapi harga sangat mencekik.


Disebabkan Adam peminat kerang, mi kari AI ni pun kebanjiran kerang. Memang itu pun nikmat meratah mi kari sebenarnya. Apalah makna mi kari kalau tak ada kerang kan..kan..kan..


Resepi AI refer buku, refer majalah, refer internet. Sekadar mencari idea apa dan bagaimana caranya. Alhamdulillah.. sudah LULUS. 


Mi Kari Banjir Kerang Special
(Resepi : Azurina Indah)

Bahan-bahan:
Mi kuning (dicelur & tos)
Sawi (dipotong & dicelur)
Taugeh (dicelur)
Telur rebus
Limau kasturi (kalau suka)

Bahan kuah:
Bawang merah & bawang putih dihiris
Sesenduk nasi cili kering kisar
Serbuk kari ayam/daging sepeket
Halia sebesar ibu jari tumbuk halus
Santan secukupnya
Asam keping
Fish ball
Kerang (direbus dan kopek)
Tauhu kapas belah 2

Cara membuatnya :

Tumis bawang sampai wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis lagi sampai garing
Masukkan serbuk kari dan sedikit santan.
Bila wangi, masukkan santan.
Masukkan asam keping dan garam.
Kacau-kacau sampai cantik naik minyaknya.
Bila dah ngam rasanya masukkan fishball, kerang dan tauhu.

Masukkan mi kuning, sawi, taugeh dan telur dalam mangkuk.
Tuangkan kuah dan perah asam limau.

Nikmatilah senikmat-nikmatnya...


RM5 semangkuk..gerenti puas hati

Jemput makan...


Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...