Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Sunday 17 June 2012

Gerang Asam Melaka @ Asam Pedas Daging Tetel

Orang-orang Melaka jangan mare...orang Sabah masak Gerang Asam anda...Gerang Asam tau! bukan kurang asam. Dah lama saya kepingin makan asam pedas ni. Lagi-lagi pulak masa saya dan family pegi Space U8 hari tu, kitorang lunch kat food court situ. First time makan asam pedas daging. Fulamak, bukan setakat tak sedar mak mentua lalu, laki jeling awek lain pun dah tak perasan dah. Ngeh3..

Resepi dah lama saya salin dari sini dan sini, tapi macam biasa la kena tunggu cuaca baik baru la boleh beroperasi. Kebetulan, semalam cuaca saya sangat baik dan oleh itu, operasi masak memasak berjalan seperti sediakala. 

Menurut abg google, gerang asam ni merujuk kepada daging yang dimasak asam pedas. Kalau ikan, dipanggil asam pedas ikan. Daging yang sesuai digunakan adalah daging tetel, sapa tak tau daging tetel sila angkat kening! Daging tetel ni adalah daging yang ada lemak sikit-sikit tu, biasanya kita guna untuk masak sup dan daging goreng cili padi. Kalau sangat-sangat tak sure yang mana satu, silalah ke pasar malam berdekatan rumah anda, dan tanyala kat pakcik daging tu ye! 


Gerang Asam Daging Tetel

Sebenarnya kalau kita google, bermacam-macam idea/pendapat tentang masakan ini. Ada yang kata masakan ni asalnya adalah Masakan Nyonya Melaka, ada yang kata asal dari Nyonya Penang. Apa pun, rasanya memang truly shedap!! Tak kisah la asal dari mana, janji saya suka!!


Basic resepi sama macam nak masak asam pedas biasa, yang berbeza cuma tambahan beberapa rempah ratus. Yang kat bawah ni, resepi yang saya olah sendiri, saya tak follow 100% dari google. Jom la try!!

Bahan-bahan (sukatan men agak-agak je) :

Daging tetel secukupnye (rebus dan simpan air rebusan)
10 tangkai cili kering (diblend)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
Semangkuk air asam jawa
1 sdth jintan manis
1 sdth jintan putih
1 sdth ketumbar
1 sdth lada hitam
2 biji terung purple, potong 4
Daun limau purut
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukupnya

Cara nak buat:

Sangai jintan manis, jintan putih, ketumbar dan lada hitam. Tumbuk sampai hancur.

Tumbuk sekali bawang merah, bawang putih dan halia.

Tumis bahan tumbuk diatas sampai wangi. Masukkan cili blend. Biar agak wangi dan garing.

Masukkan daging yang dah direbus, terung dan air asam jawa. Masukkan jugak air rebusan (sukatan men agak2 je).

Bila mendidih tu, rasalah masin, manis, dan masam cukup ke tak.

Last sekali, masukkan daun limau purut.. bole lah dingap!!

Sekian...

** Ngape yang kat dalam gambar tu, macam gelap sikit??? Hehe... saya ni antu kicap, masak apa pun kena letak kicap. Tu sebab gambar kat atas tu kuahnye gelap :P





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...