Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Thursday, 11 November 2010

Percubaan pertama - Sulaman Benang

Malam tadi sambil membelek-belek baju kebaya riau yang nak pakai raya nanti, terfikir plak, baju tu plain sangat. Berseri sket agaknya kalau ada embroidery, beads ke, benang ke, tapi masa dah suntuk, karang sebelah aje berseri, sebelah lagi serinya entah ke mana..
Dalam pada tu, aku bukak le buku-buku tentang embroidery ni, masa beli bukan main semangat lagi, tapi buatnye tak, at last terperap aje la buku-buku ittew.

Susah jugak ye nak buat sulam benang ni, sekuntum bunga pun, rasanya dekat setengah jam jugak baru siap satu, itu pun senget sana sini.. Tak hairan la, tudung-tudung bawal yang ada sulam tangan ni, harganye meletops giler.. Nampak macam senang aje kan..

Dengan ketabahan ku (auw..) maka dapat jugak aku menyiapkan beberapa kuntum, ntah bunga hape, macam ros ade, macam bunga taik ayam pun ade.. Kot2 ade pakar sulam benang tersesat jalan dan tervisit jarumasindah blog ni, sila-sila lah komen ye..


Bunga ros a.k.a taik ayam dua sejoli
ditemani adik kecik kat tengah-tengah

Ni lagi wat aku pening, ntah bunga hape
Bunga-bungaan yang termutasi gen kot


2 comments:

norazlina said...

ok aah tu rina, pelan2 menganyam bunga, lama2 jadi le.. he.he.heee.. kt cekgu usha tangga kejayaan.

Azurina Indah said...

ehehheh..malu lak, cikgu dah masuk cni bg markah periksa..ok ke tu? susah nak teka bunga ape..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...