Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Tuesday 2 March 2010

Pecal


Puan-puan sekalian,
Dah seminggu rasanya Azurina bercuti... Bukan sebab hari cuti tapi sebab internet down... Ntah ler nape... Anyway.. meh share resepi Pecal favourite family saya turun temurun. Secara tradisionalnye, cara menyediakan kuah pecal ni ialah tumbuk kacang dengan rempah-rempahnya kemudian dibancuh dengan air panas. Tapi di dunia serba moden dan canggih ni, cara menyediakan kuah pecal jadi lebih moden dan canggih. Blender aje semua sekali dan masak atas api. Rasanya memang lebih kurang je, tapi bagi saya yang gemarkan cara tradisional, memang terasa jauh sangat lari rasa kuah pecal tu. Bagi yang menggemari sayur-sayuran sesuai sangatlah makan pecal ni..


PECAL
Bahan-bahan:
2-3 cawan kacang tanah goreng
Segenggam cili padi (atau terpulang ikut pedas)
6 biji bawang merah
Sedikit belacan
Ubi cekur sebesar ibu jari
Garam dan gula secukup rasa
2 keping tauhu (dipotong 8)
1 keping tempe (dipotong segi)
Sayuran (spt kangkung, taugeh, kubis, kacang panjang)
Telur rebus

Cara menyediakan:
Bawang, cili padi, belacan dan ubi cekur digoreng separuh masak.
Kisar bawang, cili, belacan, ubi cekur dan kacang tanah. Sambil itu perasakan garam dan gula. (Lebih terasa sedapnya kalau dapat ditumbuk saja dengan lesung).
Tauhu dan tempe digoreng hingga garing.
Sayuran dicelur (atau lebih elok jika dikukus bg mengelakkan sayur berair).
Bancuh kacang tumbuk tadi sehingga agak-agak elok pekatnya lalu tuangkan ke atas sayuran.
Boleh dihidangkan dengan telur rebus dan nasi panas.
*Variasikan hidangan ini dengan menghidangkannya dengan nasi impit dan keropok udang. Hidangan beralaskan daun pisang...Jadi lah GADO-GADO...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...