Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Wednesday 3 March 2010

... Apa ye..??

Hari ni nak masak apa ye yang? Esok nak masak apa ye yang? Soklan biasa yang ditanyakan sesama sendiri. Biasa la kekadang tu dah buntu nak makan apa.. Balik keje dah penat, tapi sepenat mana pun perut kena diisi juga, mulut kena disuap juga, nak beli asyik mende yang sama je tiap-tiap hari..Muaknye!!! Tu la pasal aku pilih untuk masak sendiri walaupun penat.. Makan nasi putih berlaukkan ikan masin goreng pun sedap... Up sket..lauk telur kicap... Sure menjilat jari.. Hari ni hari Rabu, setiap petang Rabu ada pasar malam di Seksyen 24 Shah Alam ni, betul-betul depan rumah aku... So menjadi kewajipan bertandang ke sana every week, beli sayur, ikan, ayam, bawang, kentang dan yang paling penting hari Rabu adalah hari cuti memasak untukku. Tapi mata dan tekakku seolah-olah tak mengapprove segala makanan siap yang aku nampak di pasar. Aku nak masak hari ni, tak nak yang tunjuk2, hari ni tekakku berselera kampung. Aku beli seikat pucuk paku untuk malam ni dan seikat batang keladi untuk esok. Selesai masalah...


Pucuk Paku Goreng Belacan


Bahannye:
Seikat pucuk paku (dibersihkan)
Seekor sotong (potong kecil)
Bawang merah
Cili padi
Belacan
Garam
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Tumbuk lumat bawang, cili dan belacan. Tumis sehingga wangi dan kuning.
Masukkan pucuk paku..biar sampai agak layu. Kalau perlu masukkan sedikit air.
Masukkan sotong dan garam. Bila sotong masak, tutup api.
Siap.
*Sotong lebih elok dimasak dlm tempoh yg singkat bagi mengelakkan sotong menjadi liat.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...