Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Monday 8 December 2014

Agar-agar Santan & Puding Sumi nyam..nyam..

Assalamualaikum..

Entri makan-makan lagi, sebab ini aje yang termampu. Teringin nak menjahit sebenarnya, ambil tempahan macam dulu. Seronok dan puas hati. Tapi Alif kecik lagi, jenis melekat dengan mama pula tu. Bila hari cuti, nak kencing ke nak berak ke, mesti tergesa-gesa, kalau tak dengar la Alif berlagu merdu. Wat to do, si abang lekat kat babahnya, yang si adik lekat kat mamanya. Fair & square.

Minggu lepas team kat ofis buat makan-makan potluck version. So each one kena bawak satu dish. Mereng kejap hotak nak fikir menda apa nak bawa. Dish yang mudah dan bersesuaian bagi mereka yang punya anak melekat macam Alif. Makanya, AI pilih untuk buat agar-agar/puding atau sesetengah orang panggil lengkong.

Dalam pada tak ada masa dan tak ada idea, berjaya siapkan 2 jenis gituuu. Satu hijau, satu lagi kuning hehe. En Asben pulak mood sporting, bila AI mintak tolong ambilkan daun pandan kat bawah, sepokok dibawanya naik. Hamik kau.. Horaayy dalam hati, puas aku memandan pas ni. 

Disebabkan informasi di hujung jari, last minit baru AI google resepi, memang banyak jumpa, tapi semua bahan dan metod yang sama, so..kredit to everybody lah ye.. Tapi AI tak follow 100%, sebab agar-agar tali dan serbuk agar-agar yang AI ada tak sama berat macam dalam resepi. First time nak cuba agar-agar tali ni, nervous...

AI pilih untuk buat agar-agar lumut dan puding sumi. Agar-agar lumut ni sebenarnya agar-agar santan, bila dah beku akan dapat 2 lapisan, masa sekolah dulu pun ada diajar dalam subjek ERT.

Agar-agar lumut & puding sumi


Agar-agar Lumut/ Agar-agar Santan
Bahan-bahan:
Agar-agar tali (AI punye tu 23 gm)
Santan kotak (nak yang fresh pun bole)
Air daun pandan
Air secukupnya (formula kaler biru dibawah ye)
Setengah gelas gula pasir 
Sebiji telur
Pewarna hijau (optional)
*Sukatan air ikut peket agar-agar, berapa ml kena tambah tu kena tolak dulu isipadu santan dan air pandan yang digunakan. 

Cara nak buat:
Mula-mula rendam agar-agar tali dulu, lebih kurang 30 minit ke sejam gitu. Nanti tali-tali yang kasar tu akan melembut.
*Sukatan air : 
Contoh kat peket letak 1000ml air, kita bebas nak tambah extra dalam 300-400ml lagi, tekstur agar-agar still boleh dipotong dan dipegang. Dalam resepi AI ni, AI sukat santan 200ml dan air daun pandan 200 ml, so disitu kena tolak 400ml. Baki air adalah 600ml. AI taknak agar-agar yang keras sangat, jadi AI tambah lagi 300 ml, total air biasa kena tambah adalah 900ml.
Bila semua tali agar-agar dah larut, gula pun dah hancur, tapiskan.
Masukkan semula ke dalam periuk.
Sebatikan telur, air daun pandan dan santan sekali. Tapis
Masukkan adunan santan tadi ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau ye.
Biar lama sikit, supaya nanti lapisan lebih cantik.
Sediakan loyang, basahkan loyang sebelum tuang adunan agar-agar tu, supaya nanti mudah dikeluarkan.
Bila dah tak panas, boleh la dimasukkan ke dalam peti ais.
Siap




Puding Sumi
Bahan-bahannya:
1 peket serbuk agar-agar (yang AI guna 10gm, arahan air 1L)
1 liter air
3/4 gelas gula
1 tin susu cair
2 sdb tepung kastad
Sumi jelly secukupnya (AI punye ni tak cukup sumi ye, harap maklom)

Cara nak buat:
Masukkan air, serbuk agar-agar dan gula dalam periuk. 
Kacau sampai semua agar-agar dan gula larut. Yang ni tak payah tapis.
Dalam bekas lain, satukan susu cair dan tepung kastad.
Tapiskan supaya hilang yang bergentel-gentel.
Masukkan dalam adunan agar-agar. Kacau sampai meletup-letup/pekat. Tutup api, biar sejuk sikit
As usual, sediakan loyang, basahkan dengan air.
Susun sumi jelly, ikut suka nak letak sebiji-sebiji atau nak potong kecil-kecil.
Tuang adunan kastad tadi atas sumi.
Bila dah sejuk, bolehla dimasukkan dalam peti ais.
Siap

Telan liur nengok gambar dua beradik kat atas ni
Makan sejuk-sejuk di hari panas, mmm sangat lah nyaman



Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...