Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Sunday, 6 January 2013

Kain Treasure Hunt @ my Gobok

Cuti dah sampai ke penghujung ni lah, baru AI ada mood nak kemas sana, kemas sini. AI ni gila kain, pegi mana-mana mata meliar ke KAIN aje. Gi bercuti ke pantai ke, ke gunung ke, ke tasik ke mata sentiasa mencari-cari kut kut ada kedai kain. Bila jumpa kedai kain, toksah cakap la, hatta bulan kering sekali pun, biasanya paling kurang selai wajib beli.

Tapi AI bukan jenis high-taste yang pandang kain mahal-mahal aje. Yang mahal pun beli juga, tapi setahun dalam sekali je, biasanya lepas bonus time la. Biasanya AI akan cari kain-kain yang murah tapi kualiti baik dan cantik. Dengan harga RM9.90 sehelai pun, berbaloi beli kalau tau memilih.

Latest kain yang AI beli, RM3 semeter kat Nilai 3, asalnye kain tu RM16 semeter, tapi sebab kedai tu baru lepas terbakar, harga pun dibakar sekali heheh...

Mula-mula company merger dulu, ofis AI pindah kat Wisma Consplant kat Subang Jaya. Memang heaven la.. Nagoya Textiles kat sinuunn je... Orang lain lunch time lepak kedai makan, tapi AI lepak Nagoya.. makcik-makcik tukang potong kain kat Nagoya tu pun, suma AI dah kenal.

Tapi sayang AI tak ada cukup masa untuk diri sendiri, yakni jahit baju untuk pakai sendiri. Sebab tu makin lama kain AI beli semakin banyak.

Malam tadi tetiba pulak AI tergerak nak cek kain-kain ni suma. Rasa sayang pulak kalau-kalau kain ni rosak nanti. AI keluarkan satu persatu dan masukkan dalam plastik gam tu. At least kalau terperap laagi lama, kain pun tak rosak.

Fuhh.. gambar kat atas ni, baru segobok.. Ada lagi segobok untuk di selongkar. En Asben andaikan AI tengah bertreasure hunt. Selongkar sana, selongkar sini, korek sana, korek sini. Amik kau! Selonggok..


Sekali pandang macam kedai kain pulak kan.. Bila tengok kain banyak macam ni, terbit satu rasa kepuasan pula dalam hati... Tak kisah la, bajunye tak jadi-jadi..janji kain aku banyak, hehe..


Yang kat atas ni pulak, antara koleksi kain lycra yang AI ada. Ada yang memang AI beli untuk buat baju dan ada yang dibeli untuk buat tudung. Sekali dikumpul macam ni, macam tak caya plak AI ni banyak duit beli kain-kain ni suma hehe.. Ye la dulu lycra ni harganya dalam RM16 semeter, kat dalam gambar tu je boleh nampak bermeter-meter banyaknya.


En Asben cadangkan untuk jual kain-kain ni online. Oh! Tidak...!! AI sayang kain-kain ni semua..


Ini pulak koleksi kain awning yang AI ada. Banyak giler rupanya. Tak tau nak kata apa, investment or pembaziran ye??? Hahaha... Paling murah RM2 itupun kain perca lebihan buat baju. Ada selai kain awning tu regenya RM9 tau, tapi sebab dah gila nak jait tudung sendiri masa tu, AI beli jugak.. Fuhh...sampai macam tu sekali diriku rupanya....

Dah banyak kali dah tobat tak nak beli kain dah, tapi bila dah mata terpacak kat kedai kain, tobat lari entah ke mana..

Azurina Indah

2 comments:

mizzyN said...

Perggh banyaknya nye kain. Aku suka collect kain cotton plak. Beli semeter je selalunya sbb konon2 nak buat DIY handcrafts. Tapi berangan je la setakat ni. Aritu gi Kuching, collect kain batik Sarawak pula. Huhu

Azurina Indah said...

Cara aku melampiaskan nafsu hahahha... Sekarang tengah fikir plak, reason2 kut2 nak terbeli kain lagi, hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...