Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Thursday 2 July 2015

Tumis labu siam dengan udang

Salam,

First time mencuba masak labu siam ni. Puas merata round pasaraya, biasanya senang je nak jumpa, kali ni payahnyeee la. Last-last jumpa gak kat Tesco Ara Damansara, RM2 sebiji. Labu Siam atau English Gourd menurut google elok sangat untuk penghadaman dan kaya dengan vitamin.


Tumis Labu Siam dengan udang

Bahan-bahannya:
Sebiji labu Siam
2-3 inci lobak merah
Lebih kurang 200gm Udang
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sdth ketumbar
1 sdth lada putih biji
Sedikit serbuk kunyit
Santan secukupnya
Cili padi secukup rasa (kalau nak lagi pedas)
Garam/Gula
Minyak untuk menumis
Air

Cara nak buat:

  • Kupas labu siam, belah dua dan gesek-gesekkan sesama sendiri (apa punya bahasa daaa...). Lebih kurang macam gesek timun yang dah dipotong pangkalnya la..Anda akan dapati labu siam mengeluarkan getah, sebijik macam timun.
  • Lepas tu potong kecik2 atau sesedap rasa. Kat website Indon katanya potong macam kayu mancis api. Setelah potong, ramaskan dengan sedikit garam sampai labu air tu jadi lembut. Biarkan seketika dan lepas tu buang air yang keluar dari labu tu. Cuci bersih.
  • Untuk lobak merah pun potong sama macam labu tu jugak.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, ketumbar, lada putih, serbuk kunyit dan cili api.
  • Panaskan minyak, tumis bawang sampai wangi. Tuang santan, dah agak berbuih-buih masukkan labu dan lobak merah.
  • Masukkan air dan biar sampai labu lembut baru masukkan udang.
  • Rasanya masinnya, bila dah ok tutup la api dan boleh dimakan.



Jemput makan



Gini rupanya labu siam
Kalau tengok dari muncung, serupa cam bibir negro yang tengah senyum
Bhahahahahah

Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...