Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Sunday 5 February 2012

Sambal Tempoyak

Salam... Entry di malam hari....


Sambal Tempoyak Sotong dan Petai 

Bahan-bahannya 
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih (jika suka)2
2 papan Petai 
4-5 ekor sotong 
Cili padi secukupnye (ditumbuk halus)
1 sdb Tempoyak
sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan air
Garam dan gula
Minyak untuk menumis 

Cara membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang dan cili padi. Masukkan tempoyak, serbuk kunyit (jika suka) dan air sedikit.

Masukkan petai, gula dan garam. Perasakan manis & masin secukupnya.

Bila rasa dah ngam, akhir sekali masukkan sotong. Tak yah lama-lama, cukup sampai sotong tukar kaler putih, boleh le tutup api.

Siap..dan boleh makan..

*Bahan sotong di atas boleh digantikan dengan sotong atau ikan bilis yang dah digoreng.
Terpulang kepada tekak masing-masing ye

Sekian..



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...