Sambal Tempoyak Sotong dan Petai
Bahan-bahannya
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih (jika suka)2
2 papan Petai
4-5 ekor sotong
Cili padi secukupnye (ditumbuk halus)
1 sdb Tempoyak
sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan air
Garam dan gula
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang dan cili padi. Masukkan tempoyak, serbuk kunyit (jika suka) dan air sedikit.
Masukkan petai, gula dan garam. Perasakan manis & masin secukupnya.
Bila rasa dah ngam, akhir sekali masukkan sotong. Tak yah lama-lama, cukup sampai sotong tukar kaler putih, boleh le tutup api.
Siap..dan boleh makan..
*Bahan sotong di atas boleh digantikan dengan sotong atau ikan bilis yang dah digoreng.
Terpulang kepada tekak masing-masing ye
Sekian..
0 comments:
Post a Comment