Kari Dinosaur?? Tak percaya ke?? Heheh... Rilek aa.. Di abad ni mana ada dinosaur, dah lama pupus..
Kalau you all biasa tengok, rangka ayam yang banyak jual kat hypermarket, tu la dinosaur.. tinggal kerangka aje, ada isi pun bajet wat taik gigi je..
Napa AI panggil dinosaur? Sebab masa study kat UKM bangi dulu, common la pada student-student beli ayam goreng dinosaur je, duit kan limited, dapat beli ayam dinosaur nampak la besar sikit saiznye walaupun sebenarnya yang besar cuma rangka yang dibalut dengan tepung. Bentuk memang macam dinosaur, beli untuk hisap-hisap tulang je hahhaha..
AI lebih suka makan rangka ayam ni, lebih puas dan lebih terasa ayamnye. Sedap untuk dimasak kari atau sup.
En Asben request AI untuk masak kari ayam, tapi mesti guna dinosaur. So AI gagahkan diri pegi Carrefour Seksyen 23 Shah Alam untuk memburu dinosaur yang dimaksudkan.
Pagi Sabtu AI rajinkan diri menjala. Bukan menjala ikan ye, tapi menjala roti untuk dibuat roti jala. Sonang aje membuatnya. Seingat AI mula-mula belajar buat roti jala dulu, adalah 2-3 adunan yang AI buang sebab roti tak cantik heheh.. Dah beberapa kali 'menerai', akhirnya berjaya jua..
Roti Jala
Bahan-bahannye:
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 cawan susu segar/santan
1 sdth serbuk kunyit
1 sd besar minyak
1 sdth garam
Cara nak buat:
Masukkan semua bahan dalam blender. Blender lah sepuas-puasnya.
Keluarkan dan tapis.
Seeloknya biar dulu dalam sejam dua sebelum dijala.Tapi kalau nak terus jala pun takpe..
Nak mudah gunalah non stick pan tu.
Untuk satu adunan ni, cukup la untuk perut anda terasa sendat ye..So kalau rasa-rasa nak loading makan biasa-biasa aje, satu adunan dah memadai.
Pasangan yang sesuai untuk roti jala ni adalah kari ayam. Ada yang makan dengan kuah durian, tapi sungguh AI tak minat.
Sodap! sampai menjilat jari..
0 comments:
Post a Comment