Salam...
Terlaksana hajat AI nak makan laksa, siap ulang makan entah berapa mangkuk. Huhu...betul-betul teringin gamaknye.
Bila dapat buat sendiri, memang sangat lah puas hati. Kuah nak pekat ke nak cair ke, telan liur tanya selera.. AI buat laksa ni hujung minggu lepas. Biasa la.. hari Sabtu dan Ahad adalah hari memasak untukku..
Seperti biasa bagi orang yang tak berapa reti memasak macam AI ni, sudah pasti buku resepi duk sebelah time masak tu, kejap jenguk, kejap lagi jenguk. Tapi takde la sampai bawak pembaris kalau resepi tu kata bahannya 1cm halia..APA KEJADAHNYE!!
AI follow resepi dari buku resipi@Prima terbitan Karangkraf mukasurat 14. Itu yang AI nampak ter'simple'.
Wahaha...Sungguh tak tahan garnish AI tu, kengkonon nak snap yang special sikit, jadi AI simpan la kelopak bunga kantan tu. Bole laa.... Tapi sangat tak tahan melihat telur rebus nan sebelah itu, rasa nak pi rebus telur sekarang jugak huhuhu...
AI tepek resepi yang AI dah adjust according to my tongue..
LAKSA ASAM (LAKSA KEDAH)
Source : Buku Resepi@Prima, Karangkraf
Olahan : Azurina Indah
Bahan-bahan:
Setengah paket laksa basah (dicelur sekejap)
1 kg ikan kembung
Air secukupnya
Bahan lain:
10 tangkai cili kering*
4 biji bawang merah*
Sedikit belacan* (Blender halus bahan bertanda *)
2 kuntum bunga kantan (AI belah 4)
Daun kesum (banyak lagi best)
Asam keping
Garam secukup rasa
Bahan hiasan :
Timun
Telur rebus
Daun salad
Cara nak buat:
Masukkan ikan dan air dalam periuk dan rebus sampai ikan masak.
Toskan dan ambil isi ikan dan blend jangan halus sangat.
Lepas tu AI blender tulang dan kepala ikan menggunakan air rebusan kemudian tapis.
Masukkan dalam periuk air rebusan dan bahan * di atas.
Gaul mesra dan didihkan.
Masukkan isi ikan dan gaul sebati.
Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan garam secukup rasa.
Sedia untuk dinikmati.
Jemput makan .....
0 comments:
Post a Comment