Puding ni kaler kuning, nampak sangat menyelerakan. AI buat untuk dibawak balik kampung.
Puding Susu Buah-buahan
Sumber : Resepi turun-temurun dari femly Azurina Indah
Bahan-bahannye :
1 peket serbuk agar-agar (AI guna kaler kuning, sbb ini aje ada dlm stok ngee..)
Buah-buah dalam tin, buangkan airnya (nak fresh fruit pun bolee)
1 biji telur
1 gelas gula or ikut selera masing-masing
1/2 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastad
4 gelas air
Cara nak buat:
Masak agar-agar bersama air dan gula sampai gula larut.
Sementara menunggu agar-agar tadi mendidih, bancuh la susu cair, telur dan tepung kastad.
Kalau tak bancuh, nanti tekstur puding ni tak cantik.
Bila dah mendidih masukkan bancuhan tepung kastad tadi, dan standby la menggodak campuran dalam periuk tu ye, sebab nanti bancuhan ni akan mengental.
Last but not least, masuk la buah-buahan kegemaran anda...
Sudukan dalam acuan kecik-kecik kalau rajin..
Kalau malas curah je la dalam loyang..sonang koje...
Tunggu dah sejuk sikit, baru masuk dalam fridge ek!
Sebelum makan jangan lupa bismillah
Puding ni tak lembik sangat. So kalau nak makan, pegang pakai tangan pun boleh, tak perlu bersudu. Juga sesuai untuk hantaran.
Nak sedap, boleh variasikan dengan buah-buahan..Sekarang kan musim buah, so daripada buah-buah tak termakan, baik ditransformkan ke puding.. Nak cantik, boleh jugak di marblekan.. Sedap!!
0 comments:
Post a Comment