Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Tuesday, 23 March 2010

Daging Masak Mamak

Dah lama tak share resepi dlm blog aku ni... Apa kata hari ni kita share, sejenis lauk ntah asal dari mana (masakan mamak kot!) tapi sedap rasanya... Resepi ni aku dapat dari buku Chef Hanieliza, Masakan Utara... Ala...buku nye cenonet je, tapi cukup untuk memberi idea nak masak ape ari ni...nak masak ape malam ni... Ekceli aku masak lauk ni hari Ahad lepas, tapi malas nak activate broadband (ujung bulan...), jadi sementara ada kesempatan broadband belum expired ni, jadi kita share la resepi ni... Simple tapi sedap..


Daging Masak Mamak

Bahan - bahan:
500 gm daging (dipotong nipis)
300 gm bawang merah (dimayang)
50gm cili kering
2 sudu makan minyak sapi (sy guna minyak masak biasa je)
1 labu bawang besar
20 gm bunga lawang
20 gm kulit kayu manis
20 gm buah pelaga
2 sudu makan kicap cair
5 helai daun kari (sy tak guna pun)
Garam & gula secukup rasa

Cara menyediakan :
Perap daging bersama kicap cair dan gula selama 1 jam.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan daging perap dan biarkan seketika.
Apabila daging masak, masukkan bawang merah yang ditumis bersama daun kari serta bawang besar untuk hiasan. Perasakan dengan garam.
Angkat dan hidangkan.




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...