Daging Masak Mamak
Bahan - bahan:
500 gm daging (dipotong nipis)
300 gm bawang merah (dimayang)
50gm cili kering
2 sudu makan minyak sapi (sy guna minyak masak biasa je)
1 labu bawang besar
20 gm bunga lawang
20 gm kulit kayu manis
20 gm buah pelaga
2 sudu makan kicap cair
5 helai daun kari (sy tak guna pun)
Garam & gula secukup rasa
Cara menyediakan :
Perap daging bersama kicap cair dan gula selama 1 jam.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan daging perap dan biarkan seketika.
Apabila daging masak, masukkan bawang merah yang ditumis bersama daun kari serta bawang besar untuk hiasan. Perasakan dengan garam.
Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment