Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Sunday, 4 November 2012

Rendang for belated Raya Haji

Tekak rasa teringin pulak nak makan rendang ayam dengan pulut. Masa raya haji standard la semua dari hasil korban aje. Jadinya hari ni merajinkan diri pi beli ayam dan buat rendang.

Simple aje udah la. Asalnye nak buat pedas sikit, tapi tangan AI selalu tak berjaya memedaskan apa jua juadah yang dimasak.


Rendang Ayam AI

Bahan-bahan :
Seekor ayam (potong kecik dan bersihkan)
4 biji bawang besar*
5 biji bawang kecil*
3 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1 cm kunyit hidup*
2 cm lengkuas (ketuk)
3 batang serai *
Setengah mangkuk cili kering kisar
Cili padi secukupnya *
2 biji buah keras*
2 sdb kerisik
2 keping asam keping
Santan secukupnya
Garam & gula secukupnya
Daun limau purut dikoyak-koyak

Cara nak buat :

Kisar bersama bahan bertanda * hingga halus
Masukkan semua ayam, bahan kisar, cili kering, asam keping dan santan ke dalam kuali
Masakkan hingga air ayam kering dan bau wangi
Masukkan kerisik dan garam/gula secukupnya
Bila dah ok, masuk lah daun limau purut
Siapp



Setiap sorang dari kita sure ada part-part ayam yang menjadi feveret kan. AI pulak bila aje rendang siap wajib ratah dulu heheh... 

Dari kanan : Lutut ayam, leher ayam dan kaki ayam
Yang tertinggal dan tak ada dalam gambar : tongkeng ayam heheh!
Nyam-nyam!!

Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...