Duduk diam-diam, sendukkan nasi dalam pinggan dan makan.....senyap..sunyi...totally wordless, concentrate la beb!
Fuhh...nikmatnye bila dah sihat... Pucuk paku goreng belacan... My feveret ever!!
Pucuk Paku Goreng Belacan
Bahan-bahan:
Pucuk paku
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Cili padi
Garam secukupnye
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, cili dan belacan
Tumis bahan tumbuk tadi sampai wangi satu flat boleh bau
Masukkan pucuk paku
Kalau agak-agak kering, tambah sedikit air
Perasakan masinnye.
Siappp
Lupa segala kegatalan yang ada tatkala merenung lauk ini. Sememangnya AI minat udang dan ketam-ketaman. Tapi disebabkan ekzema yang bertandang semula di jemari AI ni, terpaksalah dikawal sedikit nafsu pada udang dan ketam-ketaman ni. Tapi bila ke pasar malam je, lalu depan gerai yang jual lauk basah, mata asyik melirik ke kawanan udang yang sungguh fresh dan besar. Waduh...En Asben pun tak mampu nak menghalang Cik Istri dah.. Kalau rase nak, beli je laaa.... OK bang! Lap u!
Sambal Tumis Udang Petai
Bahan-bahan
Udang (potong 'misai' aje)
Petai buang kulit tau
Bawang besar
Cili kisar
Sedikit belacan (kalau suka)
Sedikit air asam jawa
Sedikit kicap cair (satu kewajipan bila AI masak)
Garam & gula secukupnya
Cara nak buat:
Goreng sekejap udang, tak perlu sampai garing
Tumis bawang besar sampai kekuningan
Masukkan cili kisar dan belacan
Masukkan air asam jawa dan kicap
Bila agak garing tu, masuk la petai dan udang
Rasa la masin dan manisnye
Siappp
Disebabkan ekzema ku makin teruk, jadi maybe lambat lagi kita boleh bertemu lagi ye cik udang.. |
**Best layan Vokal Bukan Sekadar Rupa kat TV3, semuanya berkualiti. Salah satu lagu yang AI minat giler Biar Mimpi Sampai ke Bintang, Asmidar kalau tak silap penyanyinye....
0 comments:
Post a Comment