Ni rebung yang husband aku gi kutip ngan anak buah dia kat tepi sungai. Katanya rebung ni jenis rebung aur, kena celur 2 kali dulu sebelum masak, sebabnya rebung ni pahit. Anyway, dinner malam ni memang fabulous, nasi seperiuk tak cukup beb... Aku saja tambahkan perut, balance gulai nangka hari tu, so drp membazir baik masak aje, sodap..
Masak Lemak Cili Padi Rebung dengan Perut
Bahan-bahannya:
Rebung Aur (anggaran setengah kilo)
Perut (Direbus dan dipotong kecil)
Segenggam cili padi
2 batang cili merah
6 biji bawang merah
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
2 keping asam gelugur
2 batang serai diketuk
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
Rebung ditetak2 dan dihiris, lalu dicelur dan dibuang airnya sebanyak 2 kali bagi menghilangkan rasa pahitnya.
Cili, bawang, kunyit dan halia dimesin halus.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sambil dikacau.
Apabila menggelegak, perasakan garam dan gula.
Biarkan seketika..lepas tu boleh la di ngap..bersama nasi panas dan sambal belacan..
Waduhhh...
0 comments:
Post a Comment