Tuan tanah berehat dari mengambil sebarang tempahan jahitan sehingga diberitahu kelak. Harap maklum....

Wednesday 10 December 2014

Pulut seri muka

Kesinambungan entri sebelum ini, bagi menghabiskan stok daun pandan yang melambak, dan menghabiskan stok beras pulut Raya Haji yang lepas, AI memberanikan diri mencuba buat kali kedua. Kali pertama dah beberapa tahun yang lepas dicuba, tong sampah yang kenyang Ngee..... Kuih yang siap tak sedap dipandang mata, lapisan atas berombak-ombak macam lautan yang dilanda tsunami hohoho...

Maap ler gambar gelap sikit, testing kamera hp baru, ingatkan hp canggih kamera pun canggih, tapi malappp...


Pulut Seri Muka

Bahan-bahannya:
Lapisan bawah
400gm atau 2 cawan beras pulut putih (rendam 3 jam) AI rendam 10 minit je hohoho
2 cawan santan cair (sama dgn sukatan pulut) AI guna santan kotak pekat mcm tu je
1 sudu teh garam (Gaul dengan santan)
2 sudu teh minyak masak (untuk minyakkan loyang)

Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Bawah

Bersihkan dan toskan beras pulut sehingga air kering. Masukkkan ke dalam Loyang (10x10) yang dialas oleh kertas plastik (14x14). Sapukan minyak di sekeliling loyang. 

Kemudian gaul sebati pulut dan santan. Santan dgn pulut mesti mempunyai paras yang sama. Kukuskan selama 30 minit. Sekali-sekala hendaklah dikacau supaya pulut masak dengan lebih rata. 

Setelah masak, tekan pulut tadi sehingga mampat dan padat dalam loyang. Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas. 


Bahan-Bahan untuk Lapisan Atas 
2 cawan santan pekat 
150 mL air + 4 helai daun pandan (Dikisar dan ditapis untuk dijadikan air pandan) 
1 cawan tepung gandum 
1 1/2 sudu besar tepung jagung 
3/4 cawan gula pasir (jika hendak manis-1 cawan gula) 
1 biji telur ayam 
1/2 sudu teh garam 
Sedikit pewarna hijau 


Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Atas

Masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, santan pekat, gula pasir dan garam ke dalam bekas. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan air dan kacau lagi. 

Selepas itu, masukkan pewarna hijau dan sedikit air daun pandan. Kacau rata dan tapis.

Kemudian tuangkan campuran (adunan hijau) ke atas pulut yang telah ditekan. 

Kukus selama 1/2 jam atau sehingga masak. 

Sejukkan dengan betul-betul sebelum dipotong.



Percubaan saya adalah BERJAYA hihihi

Azurina Indah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...