Salam Ahad,
Lama tak update blog kan, takde masa. Lagipun sekarang ni banyak online dengan handphone aje, line P1 yang hampeh tu dah lama meninggal.
Seperti biasa update aka diari aka buku resepi untuk AI. Kalau salin kat kertas, kejap je dah tercicir, ataupun bila jumpa balik dah penuh gambar katun huhu..
Sekarang ni hampir setiap weekend AI meroti. Takdelah gempak macam pakar-pakar roti, setakat timbang, masuk dalam breadmaker, uli sikit-sikit, bentuk dan bakar. Siap. Janji boleh makan. Biar rupa hodoh janji sedap hehehe...
Ni AI nak kongsi resepi doh pizza sesuaii sangat dengan breadmaker, sukatan air ngam-ngam, doh yang terhasil tak terlalu keras atau terlalu lembik.
Resepi AI dapat dari blog Che Mat Gebu. Dah dia memang rajin meroti dengan breadmaker kann..
Bahan-bahan Doh pizza:
300g tepung gandum
6 g instant yis (AI agak je dlm 1 sdth penuh gitu)
20g mentega
10g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
Sos spageti bolognese Prego/Kimball
Cheddar cheese secukupnya
Mozarella cheese secukupnya
Topping 1 (Ala-ala seafood):
Crab stick
Capsicum traffic light
Tuna Chunk dalam tin
Sos Thousand Island
Topping 2
Pepperoni daging
Cara nak buat:
Masukkan bahan doh dalam breadmaker, cecair dulu, baru tepung dan yis last sekali.
Pilih setting dough, lepas 1 1/2 jam doh anda dah siap.
Satu adunan ni boleh dapat 2 pizza saiz regular dan 1 pizza saiz personal.
Ratakan doh pizza atas pan, guna tangan pun boleh, cucukkan dgn garfu. Biar sekejap.
Sapukan rata-rata sos spageti atas doh dan boleh start menopping.
Taburlah ikut suka hati mana dulu mana kendian.
Last sekali tabur cheese ikut suka hati, lagi banyak lagi sedap, lagi cepat gemuk huhuhu..
Cara bakar ni depend pada ragam oven memasing.
AI bakar 20 minit je suhu 170C
Pizza cutter harga RM9.90 ku dah siap dirasmikan hehehe..
Banjir cheese pizza kat atas ni sampai peperoni pun tak nampak bayang.
Memang tak sesedap yang beli kat kedai, tapi dalam hati sangat puas.
Lain kali boleh try topping lain pulak.
0 comments:
Post a Comment