Sekali sekala tekak rasa malas nak telan nasi. Bila check stock, kat freezer ada lah sikit ayam kisar balance bulan pose aritu (hohoho lama siott). Bukak gobok megi je melambak. Telur ayam pulak ngam-ngam ada 2 biji. Maka tercetus lah idea murtabak maggi. Resepi ni AI belajar masa cooking demo session di Ara Damansara sebelum bulan puasa baru ni. Kenal Chef Muluk? Dia la yang mendemo murtabak maggi ni. Bahan-bahan pun simple je. Cumanya kalau nak cepat, kena la standby ayam kisar tu dulu. Standby macam mana? kena goreng tanpa minyak yakni keringkan airnya sampai betul-betul kering lah.
Murtabak Maggi
Bahan-bahannya (Ni cukup untuk 3 orang yang seleranya sedang-sedang):
1 peket maggi (dicelur & toskan)
Lebih kurang semangkuk kecik ayam kisar (yang dah dikeringkan airnya)
2 biji telur (kocok sedikit)
2-3 bijik bawang merah dihiris (nak sedap guna bawang holland)
Daun sup secukupnya dihiris
Perencah maggi kari
Sedikit minyak/minyak sapi
Cara nak buat:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
Gaul rata-rata.
Panaskan non stick pan. Nak senang boleh guna double pan are-ikan ye.
Panaskan minyak masak atau boleh guna minyak sapi 1 sdb.
Masukkan adunan mi tadi, ratakan
Tutup pan. Lepas 10 minit gitu cek la, kalau bawah dah kering, boleh terbalikkan.
Masa ni lah bergunanya double pan, terbalikkan je.
Bau sure harum semerbak dah.
Lepas 10 minit gitu, agak-agak, telur dah kering, dah cam garing-garing gitu, bolehlah diangkat.
Jemput makan.
0 comments:
Post a Comment