cuba mendescribekan seni tikam leher yang sekarang ni, kalau kat kedai memang susah nak dapat.. kalau ada pun mahal.. kalau kita tinjau baju-baju kurung readymade yang jual kat mana-mana, rata-rata finishing leher.. kun atau lapik leher.. up sikit letak manik, tapi harga pun up la.. dah jarang jumpa leher baju yang ada tikam belut atau mata lalat, unless tempah kat kampung atau dengan tailor2 yang bisnes dari rumah saja.. lagi satu tikam leher siap dengan sembat leher (tak tau nak describe).. ala..keje nya memang remeh sikit, kena trim kain lapik leher tu, pastu sembat sehalus yang boleh.. tapi hasilnya sungguh memuaskan hati...
Pernah 2 tahun yang lepas kalau tak silap, masa tu bulan Ramadan, saya pi ronda-ronda bazaar kat Subang Parade.. Singgah satu booth tu, jual baju kurung readymade, booth Sirih Pinang kalau tak silap.. dlm deretan baju-baju kurung, ada yang finishing leher biasa (kun/lapik saja) dan ada yang finishing leher mata lalat + sembat... beza harga kedua-dua baju yang sama material lebih kurang RM50... Wah..makcik kayo kalau charge kat customer makcik macam tu.. Tikam leher + sembat aje dah RM50.. Nampak kan, betapa berharga nya sesuatu yang tradisi.. Mahal sebab unik dan jarang/susah ditemui.. sekarang ada clear?? tajuk entri saya??
............................................................
Nak kongsi cerita, hari Jumaat lepas ada office mate bagi daun pisang, sayang nak buang katanya.. jadi aku pun dapat idea..nak wat nasi lemak bungkus daun pisang.. tengok skill ada ke tak.. bungkus nasi lemak dalam daun pisang ni nampak macam senang.. tapi sebenarnya susah ko!!! habis hancur & patah-patah daun pisang tu aku kejekan, rupa-rupanya kena salai dulu daun tu, baru la bole wat bungkus.. hehehhe...nama je orang kampung, nak bungkus nasi lemak pun tak tau :P.. bila dah siap bungkus tu, nampak lawa la pulak, sayang nak makan.. tapi memang tak boleh dipertikai, aroma daun pisang membuatkan nasi lemak bertambah sedap.. see..yang tradisi itu sedap!!!
Nasi lemak kukus yang berjaya aku bungkus, satu cup B, satu cup C :P Ni kisah benar ye, aku masak & bungkus sendiri..bukan beli tau |
Tara... mmm sedap.. Satu 2 hinggit, nak ode ke??? |
...............................................
Lagi tempahan customer yang sempat disnap.....
Biasanya yang sempat di snap ni, tempahan kawan-kawan opis je..sebab customer yang walk-in ni, datang collect baju tetibe je.. Lagi pun, budak2 opis ni, senang nak bukak intenet, bangga sket, baju boleh view kat tenet :P...
Mata Lalat & sembat leher |
Tempahan from customer somewhere in Shah Alam |
Tempahan dari Puan Maznah, Gombak |
Kurung Pahang Material : Cotton Vietnam berkaki Tempahan Ate |
0 comments:
Post a Comment